28. tammikuuta 2014

Kaukokäskyt (avo)

Niin tässä nyt sitten kävi, että vaikka olin päättänyt etten ala säätämään mitään muita tokoliikkeitä ennen alokasluokan kokeiden korkkausta, niin tässä sitä nyt sitten ollaan, noutokapula on tulossa postissa (jos se joskus tulisi perillekin) ja olen jo suunnitellut miten alan opettamaan kaukokäskyjä Aslakille.

Nyt on jonkinlainen suunnitelma siitä miten lähden kauko-ohjausta rakentamaan ja kirjaanpa sen nyt sitten tänne ylös. (Jos jollakin on jotain parannusehdotuksia kyseisen liikkeen opettamiseen taikka vinkkejä muuten vain, niin otan ne kiitollisena vastaan )


Huomioitavaa: 

  • Vireen säilyttäminen suhteellisen matalana (vaikka kohonnut vire nopeuttaa, se myös aiheuttaa liikettä)
  • Normaaleista istu, maahan, seiso ja paikka/odota (jätettäessä) käskyistä poikkeavat käskyt, koska tässä vaaditaan siirtymissä erilaista tarkkuutta, paikasta ei liikuta ja odota päättyy luoksetuloon. On kyllä muutenkin tullut todettua, että ei kannattaisi ikinä opettaa koiralle harrastuskäskyiksi mitään loogisimpia sanoja, onhan se hyvä että ne istuu omaan suuhun, mutta niin istuu kaikkien muidenkin, jolloin niitä käyttävät kaikki ja kylässä lihapullaa antavalle tädille on yksi ja sama miten koira menee maahan tai että kestääkö se siellä edes, lihapulla tulee silti.
  • Käskymme tulee siis olemaan (pakko kirjoittaa ylös tai en muista niitä itsekään enää huomenna): sit (=istu),  down (=maahan), nouse (=seiso), pysy (=jättökäsky).


Harjoitukset:


Istuminen: 

  1. Makupalan avulla maahan (ei käskyllä, jotta ainoastaan opetettava käsky korostuu). Koiran edessä istuen/kyykyssä, käsiliike ylöspäin kohti koiran hännäntyveä, ''työnnetään'' koira istumaan liittäen käsky ''sit''. Muutamia toistoja kerrallaan, tarkoituksena oppia käskysana.
  2. Kun takajalat eivät liiku lainkaan ja käskysana on selvä, ohjaajan siirtyminen seisomaan. Käsiavusteisesti samalla tavoin kuin alussa, palkkaus suoraan heittämällä makupala koiran taakse. Myöhemmin takapalkka laitetaan jo etukäteen (=ohjaajaa kohti eteneminen ei ole kannattavaa).
  3. Koira edelleen ohjaten maahan, annetaan käsky ''pysy'', jätetään koira ja käännytään sen eteen. Tehdään liike loppuun kuten edellisessä.
  4. Etäisyyden kasvattaminen: kolme toistoa kerrallaan, koiran edestä, puolen metrin päästä ja jälleen edestä. Etäisyyttä vähitellen kasvattaen niin, että ensimmäinen ja viimeinen on aina helpompi.

Maahanmeno:
  1. Takajalat paikoillaan. Makupalaa vedetään eteen ja alas (ei kohti koiran rintakehää kuten seisomisesta maahanmenossa).
  2. Edetään samoin kuin istumisessa.
  3. Kun molemmat onnistuvat yksitellen n. 6-7 metristä, ketjutetaan. Ensin hieman lyhyemmästä matkasta ja sitten pidemmästä. Jätetään koira maahan, käsketään istumaan, takaisin maahan ja vapautus & palkan heitto koiran taakse.


Ja lopuksi siirtyminen heitetystä palkasta takapalkkaan: otetaan koira perusasentoon. Heitetään makupala taaksepäin ja yhdistetään siihen sana ''kauko''. Kun koira pyytää lupaa katsekontaktilla, vapautetaan se makupalalle. Koiraa ei saa torua varastamisesta, vaan se otetaan aluksi esimerkiksi hihnaan varastamisten estämiseksi. Kun se luotettavasti odottaa lupaa palkalle, yhdistetään etukäteen heitetty takapalkka kaukokäskyliikkeeseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti