19. maaliskuuta 2014

Terveystutkimuksissa

Aslak kävi läpivalaisussa 13.3. Lappeenrannassa, eläinlääkärinä Jaana Pätilä. En vielä kirjoitellut aiheesta mitään, kun odoteltiin ja jännitettiin ensin lausunnot kennelliitolta. Kennelliiton toiminta oli kyllä äärettömän nopeaa, torstaina käytiin kuvissa ja seuraavana aamuna oli lonkka ja kyynär tulokset lausuttu. Selkälausunto saatiin koiranettiin eilen ja silmistä ja polvista kirjautuivat lausunnot tänään. On se nykyaika sitten nopeaa ja kätevää.

Illalla kotona heräilemässä

Tulokset oli oikein mukavaa luettavaa: lonkat A/A, polvet 0/0, kyynärät 0/0 ja silmät terveet.

Selästä lausunto oli myös täysin puhdas, virallisena siitä lausuttiin:
nikamien epämuotoisuus: normaali
selän spondyloosi: puhdas
välimuotoinen lanne-ristinikama: normaali

Hieman oli epäselvyyttä selästä kuvia otettaessa, että mitä lausuntoja göötille on edes mahdollista saada. Pyydettiin sitten, että kaikki mitä sieltä voi lausua niin halutaan. Noiden kolmen lisäksi pyydettiin vielä lausuntoa kalkkeutuneista välilevyistä, koska se on monesti lyhytraajaisilla roduilla tulkittu ongelmakohdaksi, esimerkiksi corgeilla ja mäyräkoirilla. Göötille tätä IDD lausuntoa ei kuitenkaan ole virallisesti lausuttavissa. Lausunnon lisätietoihin oli kuitenkin kirjattu näin: ''IDD0 (rotu ei voi saada virallista lausuntoa)'', eli selkä oli myös siltä osin täysin puhdas.

Nyt voidaan sitten huoletta jatkaa harrastamista ja Aslak tarjoutuu myös tämän myötä käytettäväksi jalostukseen mikäli sopiva morsian on Aslakinlaista urosta vailla. :)

2 kommenttia:

 1. Hienot tulokset! Ja mukavaa, että myös selkä kuvattiin virallisena. Sen soisi yleistyvän gööteilläkin tulevaisuudessa. :) Mörköllä olisi myös terveystarkit tiedossa tässä keväällä. Jännittää kieltämättä melkoisesti, että miltä tuo otus näyttää sisältä päin. Ja odottavan aika tuntuu todella pitkältä!

  Harmillinen juttu, jos noita kalkkeumia ei gööteille saa (vielä) KoiraNettiin. Muistelisin jostain lukeneeni, että rotujärjestön suunnasta pitäisi tehdä aloite Kennelliiton suuntaan, jos rodulle halutaan jatkossa kalkkeumalausunnot virallisena. Toivottavasti tämä toteutetaan jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viralliset selkäkuvat ja niiden lausuminen ei ole ihan ilmaista, joten ikäväkyllä selän kuvaaminen virallisena jää varmaan tulevaisuudessakin aika vähälle. Itse ajattelin niin, että kun nyt kerran ruvetaan rauhoittamaan ja kuvaamaan, niin tutkitaan nyt sitten kaikki ihan virallisena samalla kertaa. :) Muihin tappijalkaisiin verrattuna göötillä on tainnut yleensä olla vähemmän selässä ongelmia, mutta koska göötilläkin on kuitenkin kondrodystrofinen rakenne, niin niitä kalkkeumia siellä kuitenkin luultavasti usein on. Ei varmasti olisi haittaa jos pystyttäisiin olemaan hieman kartalla jalostukseen käytettävien koirien välilevyjen tilanteesta.

   Itse yritin olla miettimättä tutkimuksia etukäteen ja onneksi oli kennelliitolta niin nopeaa toimintaa, ettei kuvien jälkeen tarvinnut kauaa miettiä mitä sieltä tulee. Aslakilla ja Mörköllä ei taidakaan olla kovin paljoa ikäeroa, ollaan taidettu useamman kerran olla samoissa näyttelykehissä junnuissa. :)

   Poista