21. kesäkuuta 2014

Hyvää Juhannusta!

Aslakin juhannus alkoi hieman ikävissä merkeissä, kun aamulenkillä kaksi suurempaa koiraa (rotuja sen kummemmin mainitsematta ihan heidän yksityisyytensä vuoksi) yrittivät rähinällä päälle. Koirat olivat olleet kyllä hihnassa, mutta omistajalla oli ilmeisesti hieman hankaluutta hallita koiriaan. Isäntä oli kuitenkin ehtinyt vetämään Aslakin pois alta ja potkaisemaan toista koirista. Toivottavasti ei sattunut koiraa pahasti. Onneksi Aslakkia ei kovin helposti hetkauteta, vaan se oli ihan iloisin mielin jatkanut isännän kanssa matkaa.

Suuntasimme juhannuksen viettoon Sulkavalle, mutta Aslakin juhannuskoettelemukset eivät vielä olleet siinä. Ensinnäkin Aslakilla oli vähän vauhti päällä, kun ei olla viime aikoina käyty kylässä. Mökin pihapiirissä ei voi olla irti isosta tiestä johtuen  ja hihnassa ei pääse kaikkia moikkaamaan ja touhuihin osallistumaan, niin ensin piti vähän muistella, että kuinkas sitä rauhoituttiinkaan huolimatta juoksevista lapsista ja muusta vastustamattomasta. Sitten kun Aslak oli jo hieman rauhoittunut ja ehdin jo miettiä, että nyt vihdoin voidaan aloittaa rentoutumaan, niin Aslak astui kimalaisen päälle joka pisti sitä tassuun. Ulina oli kova ja luulin ensin, että astuin tassun päälle, mutta kun kiljunta vain jatkui niin tajusin, että jokin osui. Tassu ei kuitenkaan onneksi sen kummemmin turvonnut ja kipukin unohtui äkkiä ihmisten seurassa. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi24.6.14

  Hei!

  Minulla on haaveissa hankkia göötti ja olen yrittänyt haalia mahdollisimman paljon tietoa tästä rodusta, mutta en ole hirveästi kuullut göötin omistajien omia kokemuksia, joten kyselisin niitä nyt sinulta :)

  Göötti on ilmeisesti melko energinen tapaus, mutta osaako se myös rauhoittua?

  Riittäisikö göötille n. 1-2h vapaata liikuntaa päivässä + jotain aivojumppaa? Ja jos sattuu päivä/päiviä jolloin liikunta on vähäistä, niin pysyyko göötti silti rauhassa vai alkaako "hyppiä seinille" tai tehdä pahuuksia tms?

  Onko göötit kuinka itsepäisiä? Onko koulutus helppoa? Pysyykö göötti vapaana (esim metsässä) ihmisten lähellä vai lähteekö helposti omille teilleen?

  Siinä nyt muutama kysymys, jotka askarruttaa.. Toivottavasti jaksat vastailla :)

  - Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Onnitteluni hyvästä rotuhaaveesta. :) Göötti on kyllä energinen tapaus ja meidän Aslak vielä keskivertogööttiä energisempi. Meillä haasteena on ollut yleisillä paikoilla rauhoittuminen, jota en tajunnut sen kanssa pentuna harjoitella. Kotona Aslak on kuitenkin hyvin rauhallinen, oma lauma kun on koossa, niin se yleensä vain nukkuu sivummalla.

   1-2 h kuulostaa minusta oikein hyvältä liikunnan määrältä. Etenkin tällaisen energisemmän göötin kanssa painottaisinkin sitä, että liikuttamistakaan ei kannata ampua yli, sillä mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän koira jaksaa ja tarvitsee liikuntaa. Meillä ulkoillaan puolesta tunnista tuntiin joka päivä + lyhyet lenkit hihnassa x2 ja harrastetaan jotain (toko yms.) n. neljänä päivänä viikossa. Tyytyväisin göötti on, kun se saa sopivasti liikuntaa, säännöllisesti aivojumppaa ja ennen kaikkea olla ja touhuta ihmisten kanssa.

   Aslak on kyllä hyvin itsepäinen ja muiden puheiden perusteella myös yleensä muutkin urokset ovat. Nartut ovat ehkä aavistuksen periksiantavaisempia ja pehmeämpiä, toki miellyttämishaluista gööttiä saa kyllä hakea, yleensä ne ovat aika omapäisiä, tosin suhteellisen helposti esimerkiksi ruualla motivoitavissa. Göötin koulutus vaatii kyllä kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja huumorintajua, mutta jos on valmis tekemään töitä suhteen luomiseen ja johdonmukaiseen käytöstapojen harjoitteluun pennusta pitäen, göötistä saa kyllä mainion kaverin.

   Meillä lenkkeillään pääasiassa metsässä vapaana. Aslak pysyy oikeastaan aina näköetäisyydellä ja tätä ollaan vahvistettu pennusta asti palkkailemalla makupaloilla irti ollessa tiheään. Toki itsepäisyyden vuoksi saattaa tulla etenkin nuorena sitä, että tullaan luokse kun joudetaan eikä anneta ottaa kiinni, mutta karkaamaan göötti harvoin lähtee silloinkaan.

   Suosittelen ehdottomasti tapaamaan mahdollisimman paljon gööttejä, vaihtelua kun löytyy niin luonteista kuin ulkonäöstäkin suuresti. Näyttelyt ovat hyviä paikkoja tavata ja toki henkilökohtaisia tapaamisiakin varmasti on moni valmiita järjestelemään. Kasvattajat toki tapaavat varmasti mielellään ja kertovat rodusta, mutta jos tahdot yksilönäkemyksiä omistajilta, niin niitäkin on varmasti saatavilla. Missä päin asustelet? Jos tahdot vinkkejä, missä gööttejä tavata tai tahdot esimerkiksi nähdä meidät, niin laittele sähköpostia osoitteeseen jasmin.rosenberg@homail.com

   Onnea oman koiran etsintään! :)

   Poista
  2. Onnistuinpa kirjoitusvirheenkin tuonne näppäilemään ^, eli hotmail.com on tietysti sähköposti. :)

   Poista