8. heinäkuuta 2013

Tähän väliin vähän liitoa


Tänään taas agiliidettiin, tälläkertaa hieman eri ohjaajan kanssa. Pientä rataa tehtiin, tekniikoina lähinnä niistoa ja valssia. Ja voi että kun voi itse olla sählä. Vaikka kuinka teoriassa tajusin ja nyökyttelin neuvottaessa, en sitten käytännössä oikein enää osaakkaan ajatella mihin suuntaan sitä oltiinkaan menossa :D Ja valssissa tuli esiin sellainenkin ongelma, että teen sen liian paikallani, vaikka tuon vauhtihirmun kanssa pitäisi olla jatkuvassa liikkeessä ja erittäin ripeä. Treeniä lisää vain siis, pitäisi varmaan vielä enempi juosta sitä rataa ihan ilman koiraa. 

Saatiin hyviä neuvoja ja hyvää ohjausta, eli kokonaisuudessaan tosi hyvin irti treenistä. On hyvä kun joku osaa heti sanoa mitä itse teen väärin ja kuinka asian voisi tehdä paremmin, jotta onnistuminen tulisi, sillä tällöin onnistuminen tulee nopeasti, eikä samaa kohtaa joudu hiomaan kovinkaan monesti. Aslakin kanssa kun tahtoo olla niin, että samaa kohtaa ei ovi kovin monasti kokeilla, tai sillä loppuu mielenkiinto. On myös hyvä, kun joku huutaa milloin palkata koiraa, sillä itse jos esim. unohtaa mitä piti tehdä, niin helposti koiran palkkauskin unohtuu, mikä tekee varmasti todella paljon huonoa Aslakin kaltaiselle koiralle, joka on sitä mieltä, että ei täällä nyt huvikseen pompita.

Kontaktiesteistä tehtiin A-estettä ja siinä on kyllä kontaktien osalta paljon parantamisen varaa, Aslak kun ei millään malttaisi ottaa kontaktia, saati siihen pysähtyä. Alastulokontaktia harjoiteltiin ihan vain kiepauttamalla koira siihen asentoon, etutassut maahan ja takapää kontaktille ja siinä sitten toistin odota -käskyä ja palkkasin kun pysyi siinä. Tätä pitäisi harjoitella vaikka muuallakin (rappusilla tms.) jotta tottuu käyttämään paremmin sitä takapäätä sekä olemaan kaltevassa asennossa ja samalla tottuisi sanaan joka tarkoittaa sitä pysähtymistä.

Aslak oli treeneissä omaan silmään mieletön, se oli nopea, luki hyvin ohjausta ja teki hyvällä innolla ''juuri sopivasti kuumuen''. Oli kokoajan kuulolla ja valmiina, vaikka kentällä oli juuri ennen meitä juoksuinen narttukin treenaamassa, keskittyi täysillä tekemiseen eikä hajuihin. 

P.s. Postaukset ovat erittäin kuvattomia syystä että kamera on kyllä ollut joka paikassa mukana, mutta en muistanut laittaa sen sisään muistikorttia. 

4 kommenttia:

  1. Anonyymi6.8.13

    Tähän A:n alastulokontaktin pysäytykseen olen hieman toista mieltä. Göötille, jolla kuitenkin pitkähkö selkä eikä aina välttämättä ihan samanlaista motivaatiota agilityyn kuin jollain toisella rodulla niin pysäyttämisestä voi äkkiä tulla todella epämieluisa ja sitä kautta toivottoman hidas. Eli pysäytyskontakti voi olla sekä fyysisesti että henkisesti raskas, joten suosittelen miettimään kouluttajan kanssa mahdollista juoksukontaktia A:lle. Tai ainakin ottamaan sitä ensin vauhdilla ja opettamaan sen pysäytyksen erikseen laatikkomenetelmällä. Se koira ei opi alastulon pysäytyskontaktia jos se menee tollaiseksi leikkimiseksi ja A:n harjalla keikkumiseksi. http://www.youtube.com/watch?v=GGZyOuRhvIM t. Stiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan selkeästi tuo kuinka olemme kontaktia harjoitelleet ei ole ratkaisu, sillä vauhdikkaana koirana Aslak ei voi sietää tuollaista hyssyttelyä, muissa lajeissa kyllä, mutta agissa se vetäisi mielummin vauhdilla. Olen myös miettinyt tuota asentoa fyysiseltä kantilta ja sehän kieltämättä on erittäin luonnoton göötin malliselle koiralle. Itsehän olin alunperin sitä mieltä, että kunhan nyt jotenkin ne juoksee, kun se yli hyppääminen ei kuitenkaan pienellä koiralla ole niin todennäköistä (ja kisat ei ole meillä todennäköisesti tavoitteena), mutta kouluttajilta on sitten tullut hyvin tiukka kommentti tähän, että opetettava näin kuinka olemme sitä harjoitelleet. Itsehän en agilitystä juuri mitään ymmärrä, joten ilman kritiikkiä tulee otettua vastaan kaikki mitä muut neuvovat. Tämä vain vahvisti sitä, että emme jatkossa harjoittele sitä kyseisellä tavalla. Kouluttajamme oli vahvasti sitä mieltä, että juoksukontakti on liian työläs ja turha keksintö, mutta itsekkin alan kallistua sen puoleen, täytyykin siihen perehtyä enemmän. Kiitän kovasti neuvoistasi, ensimmäisen koiran ja ensimmäisen göötin kanssa on kaikki neuvot jokaisen asian suhteen tervetulleita, göötti kun tosiaan on göötti eikä sama kuin muut koirat, monessakin asiassa. :)

      Poista
    2. Anonyymi6.8.13

      Okei... mä en koskaan ole voimakkaasti jotain mieltä koulutettavien metodeista vaan yritän aina hakea eri vaihtoehtoja koska mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Jos susta toi juoksukontakti tuntuisi teille sopivalta niin vaadi kouluttajaa auttamaan sen kanssa. Sanot, että haluat opettaa sille juoksukontaktin piste. Vaikka olet aloittelija agilityssä niin sun ei tarvitse mennä samaan muottiin kuin joku toinen ja sitä paitsi, myös mun göötit juoksevat kontaktit alas, en pysäytä. Mä en ole tuolla kehikolla opettanut vaan ihan laittamalla lelun kontaktin eteen maahan ja antanut koiran juosta alas. Hipillä on vauhdikkaat A:n alastulonkontaktit eikä se loikkaa niin korkealta, että ei osuisi kontaktille. Tsemppiä jatkoon! Stiina jälleen

      Poista
  2. Anonyymi6.8.13

    Eli tuossa vielä linkki juoksukontaktin opettamiseen. Stiina edelleen...

    VastaaPoista