12. tammikuuta 2013

Tavoitteita ja suunnitelmia vuodelle 2013



Vuoden vaihtuessa tulevan vuoden tavoitteet jäivät julkaisematta, sillä en ollut asiaa sen kummemmin miettinyt. Kaikilla on tainnut olla kuitenkin tapana niistä jotain kertoa, joten kävin itsekkin pohtimaan asiaa.

Harrastuksien osalta aloitimme nyt siis agilityn alkeiskurssin, se ei edelleenkään ole välttämättä ihan meidän laji, mutta mukavaa yhdessäoloa kuitenkin. Toko on se ensisijainen harrastus, tosin se saattaa joutua nyt hetkeksi vähemmälle treenille, sillä ohjattujen treenien aikaan viikolla minulla on ilta opiskelua ja viikonloppuna treenit olisi yhteen putkeen agilityn kanssa, joka saattaisi olla liikaa kerta annoksena. Keväällä sitten varmaan lähdetään testaamaan jälkeä.

Toko:

Tokossa voisi vaikka ottaa tavoitteeksi, että kaikki alokasluokan liikkeet olisi jotenkuten hallussa vuoden aikana. Maahan ja seisomaan jättö on jo suht hyvin alulla, samoin luoksetulo. Hyppy vaatii vielä paljon harjoitusta sekä paikallaan olo muiden koirien kanssa. Suurin kulmakivi tulee varmasti olemaan seuraaminen niin, että nenä pysyy irrallaan maasta. En tiedä mahtaako haistelu vimma olla ikä kysymys vai koulutuksen puutetta, mutta en oikein keksi kuinka saisin Aslakin samalla oppimaan seuraamaan ilman herkun esittelyä ja olemaan nuuskimatta.

Arkitottelevaisuus

Arkitottelevaisuudessa ehdottomasti poiskitkettävä asia on komentaminen haukkumalla. Tässä ollaan kuitenkin edistytty, sillä olen oppinut ennakoimaan, kun Aslakista jo näkee kun se jännittää vartaloa, että kohta kajahtaa. :D Myös jääräpäisyys on ottanut pienen taantuman, sillä kieltäminen alkaa jo hieman auttaa tähän haukkumiseen, aiemmin se vain yltyi. Kokonaisuudessaan olen saanut Aslakkiin ikäänkuin paremman tuntuman, kun koiraa alkaa oppia tuntemaan ja huomaa miten sitä pitäisi käsitellä. Täytyy kyllä myöntää, että jokin aika sitten meinasi sormi mennä suuhun. :D Kokonaisuudessaan sille on oltava selvästi napakampi kuin mitä pentuaikana olin. Toinen arkitottis juttu on hihnassa vetäminen, johon en ole vielä keksinyt ratkaisua. Täytyy kyllä myöntää, että siinäkin asiassa on tahtonut vähän laiskistua, kun vetäminen ei ole loppunut, niin hihnalenkkejä on tullut tehtyä vähemmän.

Ei niinkään tottelevaisuuteen, mutta arkeen liittyvä asia on Aslakin eroahdistus. Asian kanssa taisteleminen vaihtelee omassa mielessäni vuoroin epätoivon partaalle ja positiiviseen taistelunhaluun. Asia on kuitenkin positiivisessa suunnassa, tosin erittäin alkuvaiheessa. Tähän mennessä valaisevin apu on tullut niinkin läheltä, kuin marketin lehtihyllystä. Ostin lehden (Meidän Koira, 6/12) jossa oli hyvä ja kannustava juttu eroahdistuksesta (sattumalta myös juttu eräästä göötistä löytyi lehdestä sekä muuta mielenkiintoista luettavaa), jonka pohjalta olen nyt lähestynyt asiaa. Tavoitteena olisi päästä ongelmasta eroon vuoden aikana, toivotaan parasta.

Myös arjen luoksetuloa tulisi varmasti vielä vahvistaa, sillä vaikka Aslak tulee kyllä kutsusta luokse, niin oikein hyvä haju lumipenkassa saa sen jumahtamaan ja itse saa vaikka huutaa ja heittää kärrynpyörää eikä Aslak liikahda mihinkään. Toinen pattitilanne on, jos toinen koira sattuu jossain yllättämään, silloin Aslak juoksee vain ympyrää eikä anna kiinni.

Pieniä, mutta häiritseviä tapoja ovat myös ruuan varastaminen pöydältä ja hanskojen varastelu ihmisten käsistä.

Näyttelyt

Näyttelyissähän Aslak sai ensimmäisen SERTin ensimmäisessä juniori -luokan näyttelyssään. Sen jälkeen ei olla virallisissa näyttelykehissä käyty, mutta ne tulevat olemaan kyllä vuoden ohjelmassa. Toista SERTiähän sieltä toki kalastellaan, mutta tavoitteita ei myöskään laiteta liian korkealle. Tavoitteena olisi, että Aslak oppisi oleskelemaan häkissä ja näyttelypaikalla rauhassa (jostain syystä Aslak ei viihdy häkissä ulkona tai kotona, vaikka autossa se on ihan hyvä paikka). Yleisillä paikoilla oloa ja kehässä esiintymistä käydään harjoittelemassa myös ajankuluksi mätsäreissä jos niitä kohdalle sattuu, sekä seuramme järjestämissä näyttelytreeneissä silloin kun niitä on tarjolla. Olisihan se hienoa, että kehä-esiintyminen olisi satavarmaa ja olisi hienoa oppia esittämään koira niin, että se katsoisi suoraan eteen, eikä kääntäisi päätään esittäjään.

Terveystarkastukset

Tarkoituksena olisi nyt ainakin silmät tarkastuttaa, mutta muitakin kuvauksia on harkinnassa.

Kokonaisuudessaan uuteen vuoteen lähdetään innolla harrastamaan! Vuoteen 2013 mahtuu toivottavasti myös aikuistumista ja sen myötä pikkuhiljaa murkkuiän menoa. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti